Hvordan reagerer fans psykisk, når de skal se Arsenal spille?

Der har længe været en del snak i medierne omkring fodbold fans og deres entusiasme, når de møder op og skal se deres yndlings hold spille. Næsten alle personer oplever en form for glæde, mens nogle af dem sågar bliver voldsomt opstemte. Men hvordan kan man forklare dette fænomen neurologisk? Hvilke dele af hjernen bliver aktiveret, når glæde pludselig bliver til vrede. Og hvor stammer denne vrede fra? Er det noget, der ligger og ulmer i folks underbevidsthed eller er det noget, der bliver fremprovokeret af andre menneskers glæde, når det går dårligt for ens eget hold? Dette er et par spørgsmål, som vi i den seneste tid har fået fra vores besøgende og klienter.

Neurologisk set er der tale om en reel udskillelse af de kemiske stoffer, som i almen tale kaldes endofiner. Når vi oplever en ting, der gør os glade – dette kan f.eks. være når vores yndlings klub scorer et mål – ja, så forkæler vi os selv med velbehag. Vi får det godt og nyder øjeblikket. Der er også en længere forklaring ved at opleve denne gode ting sammen med andre mennesker, vi har en masse til fælles med. Alle disse ting gør, at vi glæder os og får det godt.

Men hvad sker der, når fodbold fans pludselig bliver voldsomme, når de f.eks. er inde for se Arsenal spille en vigtig kamp. Her skal forklaringen hentes i nogle helt andre hjørner af hjernen. Neurologisk set handler det om usikkerhed og stolthed. Dette samt ens store forventninger til at få endofinerne udløst gør, at vi bliver skuffede og vrede. At se det andet hold glæde sig over en scoring bevirker kun yderligere skuffelse og smider kun mere brænde på bålet. Hovmod og glæde går desværre hånd i hånd, når det kommer til fodbold, så denne oplevelse gør at vi bliver provokeret og får et behov for at svare igen eller forsvare os.

Med disse ord håber vi, at I har fået bedre indblik i hvad, der rent faktisk sker neurologisk, når folk ser deres hold spille en fodbold kamp. Det er alt sammen følelser som vi kender til, og vi er alle i risiko for at opleve dem. Når det kommer til stykket ligger det hele inde i os selv, så det er her, vi skal starte med at finde en løsning, hvis vi selv bliver vrede eller voldelige, når vores taber.

Hvad kan du gøre for at imødekomme dette? Du kan starte med at kontakte os, så vi kan hjælpe dig med at blive en gladere fodbold fan.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *